Skip to main content

Niels Back

Adviseur

Ik werk bij PBLQ aan het creëren van maatschappelijke waarde door en met digitalisering en innovatie. De digitale transitie heeft nu al grote impact op maatschappij en openbaar bestuur. Tegelijkertijd snijdt de digitale transitie dwars door allerlei andere maatschappelijke transities heen. Digitalisering en innovatie kunnen zo aan de ene kant een sleutel zijn in grote maatschappelijke uitdagingen, tegelijkertijd zijn er grote risico’s en uitdagingen. De publieke sector heeft daarom behoefte heeft aan langetermijnvisie en strategie, met aandacht voor maatschappelijke en ethische aspecten van digitalisering. Daar draag ik graag aan bij als adviseur bij PBLQ!

Dat doe ik bijvoorbeeld rondom digitale ethiek & inclusie, het besturen van (digitale) transities en het in kaart brengen van de maatschappelijke meerwaarde van innovatie en digitalisering. Zo ontwikkel ik nu een ethisch toetsingskader en serious game voor bestuurders, beleidsmedewerkers en ontwikkelaars voor besluitvorming rondom technologie in een toekomstige pandemie. Ook onderzoek ik de maatschappelijke kosten en baten van nieuwe digitale ontwikkelingen zoals een Europese digitale identiteit & wallet. Of denk ik met een stad mee aan een strategie voor het worden van een digitale stad.

Dat doe ik vanuit een brede studieachtergrond in de politicologie, talen en transitiemanagement en een werkachtergrond als adviseur, een ambassade en een politieke partij. Met mijn multidisciplinaire blik kan ik makkelijk schakelen en houd ik met plezier meerdere ballen in de lucht. Door mijn internationale ervaring en politiek-bestuurlijke sensitiviteit voel ik mij thuis in nieuwe en complexe bestuurlijke omgevingen. Met een kritische en creatieve geest en een analytische en scherpe blik help ik graag in het doorgronden van een vraag, kans of probleem van een publieke organisatie. Bovendien werk ik graag samen in teams en haal ik energie uit interactie, bijvoorbeeld in een rol als presentator, moderator of community manager. Naast mijn werk als adviseur bij PBLQ ben ik commissielid in de Delftse gemeenteraad.

“Samen met opdrachtgevers ga ik graag op zoek naar de maatschappelijke meerwaarde van digitalisering en innovatie.”

Mijn publicaties:

Publicatie Image

24 november 2021

Towards smarter cities...
Publicatie Image

27 juli 2021

Voorbij de intelligenc...
Publicatie Image

8 juni 2021

Een Smart City is een ...