Teun

van der Horst

Adviseur

Met een studie-achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid richt ik me het liefst op de maatschappelijke vraagstukken waarin technologische verandering samengaat met risico’s voor wat we als samenleving als onze ‘veiligheid’ beschouwen. In een maatschappij waar niet alleen de early adapters maar inmiddels alles en iedereen zich razendsnel naar het online domein begeeft, biedt dit ons ontzettend veel kansen met continu nieuwe inzichten en communicatiemogelijkheden, maar vergroot het ook de mogelijke negatieve impact van technologieën. Een meer verbonden wereld betekent ook dat kwetsbaarheden meer impact kunnen hebben, zowel door kwaadwillenden als bij incidenten. Dit vraagt een antwoord van de overheid – doormiddel van allerhande veiligheidsmaatregelen, maar ook organisatieverandering, bewustzijn en controlemechanismen zijn net zo belangrijk.

Die complexiteit en maatschappelijke relevantie is wat me drijft, en met een hart voor de publieke zaak, een brede interesse en een nadruk op empathie en begrip voor elke stakeholder, hoop ik iets bij te dragen aan het antwoord op veranderende risico’s door technologie. Veiligheid is echter niet mijn enige interessegebied, en als adviseur neem ik graag diverse rollen aan op verschillende dossiers. Ik werk het liefst actief samen, ben kritisch en heb politiek-bestuurlijk gevoel. Als creatieve en empathische adviseur denk ik waarde te kunnen toevoegen op het snijvlak van politiek en beleid – denk hierbij bijvoorbeeld aan datagebruik in de strijd tegen ondermijning, aan bewustwording van het belang van cybersecurity, of beleid rondom sociale media. Zo probeer ik namens PBLQ mee te helpen aan een moderne, mens gedreven en effectieve overheid.

“Met een hart voor de publieke zaak, een brede interesse en een nadruk op empathie voor elke stakeholder, hoop ik iets bij te dragen aan het antwoord op veranderende risico’s door technologie.”
Mijn publicaties:

Towards smarter cities: Lessons from Barcelona

Digitale kansen verzilveren

Voorbij de intelligence paradox: Innoveren van kop tot staart in de ondermijningsaanpak!

Een Smart City is een Connected City: Digitale snelwegen als basis voor de slimme stad

Mens vs. machine of mensgerichte machine? Zet mensenrechten en waarden centraal bij AI-ontwikkeling.

What´s in a name?

Previous
Next