Skip to main content

Slide

GEDEGEN EN ONAFHANKELIJK

Advies waar u wat mee kunt

MET KENNIS VAN GEDRAG BELEID MAKEN

Inleiding

Voortdurend probeert de overheid het gedrag van mensen te beïnvloeden. Veel gedrag is echter onbewust. Beïnvloeden is mogelijk, maar daarvoor heeft u kennis nodig van hoe gedrag tot stand komt en van de werking van het brein. In deze training gaat u aan de slag met vragen als: hoe zet u kennis over brein en gedrag in om effectiever beleid te maken en beter te communiceren? Is sturen op gedrag de oplossing van het beleidsprobleem of heeft u een ander instrument nodig?

Waarom deze opleiding?

Het toepassen van kennis van gedrag voor beleid en communicatie is één van de meest inspirerende trends van de afgelopen jaren. We weten van onszelf dat we niet altijd rationeel handelen, maar bij het ontwerpen van beleid gaan we er vaak vanuit dat de burger dat wel doet. En dan komen we voor verassingen te staan en of blijkt beleid weinig effectief. Mensen blijven bijvoorbeeld toch ongezond leven of te veel lenen. Ondanks de goedbedoelde voorlichtingscampagnes en maatregelen door de overheid. Gelukkig biedt inzicht in brein en gedrag nieuwe mogelijkheden om mensen te verleiden om te veranderen. “Nudging” is daarvan een bekend voorbeeld, maar in de training komt een breder scala van mogelijkheden voorbij die u kunt inzetten voor uw eigen onderwerpen.

Voor wie?

Beleids- en communicatiemedewerkers.

Werkvormen

 • Interactieve kennisoverdracht
 • Analyseren en leren van praktijkvoorbeelden
 • Oefenen met checklists en modellen
 • Oefenen met eigen casuïstiek
 • Feedback van de kerndocent

Wat zeggen deelnemers?

Deelnemer  –  Met kennis van gedrag beleid maken (2016)

Inspirerend, leerzaam, praktijkgericht, goede afwisseling van luisteren & doen. Ruimte voor persoonlijke vragen.

Informatie

Categorie: Beleids- en bestuurskunde

Duur: 3 dagen (09:30-17:00 uur)

Data: 23 september, 30 september en 7 oktober 2021

Prijs: € 1.795,-

Path 36

Inhoud programma

We zeggen A en doen we B? We willen allemaal een schoner milieu en toch nemen we massaal het vliegtuig naar Tenerife. Waarom? Omdat mensen irrationeel handelen, deels onvoorspelbaar zijn en vaak onbewust gedrag vertonen. We doen het meeste op de automatische piloot en dat is één van de redenen waarom ons gedrag lastig te sturen is. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk logica zit in ons irrationele en onbewuste gedrag. Mensen zijn te sturen. Maar daarvoor heeft u kennis nodig van hoe gedrag tot stand komt en van de werking van het brein.

De training geeft u inzichten vanuit de gedragseconomie, sociale psychologie, neurowetenschappen en ervaringen uit de praktijk. Al deze kennis past u meteen toe op uw eigen praktijksituatie aan de hand van een gestructureerde werkwijze om gedragsinterventies te ontwikkelen. We verwachten dat u een eigen casus (actueel of toekomstig) meeneemt, gericht op uw organisatie of een opdrachtgever, waarin u inzichten vanuit de gedragswetenschap wilt gebruiken.

PBLQ biedt de training ‘Met kennis van gedrag beleid maken’ aan in nauwe samenwerking met de Academie voor Overheidscommunicatie.

SCHRIJF U IN VOOR DEZE OPLEIDING

Na verzending van dit formulier ontvangt u spoedig een automatische bevestiging van uw inschrijving. Vervolgens neemt binnen enkele werkdagen een projectbegeleider contact met u op.


  VRAGEN?

  adviseur-Arnaud-Wirschell-pblq

  Arnaud Wirschell
  Adviseur

  06 51 91 13 93
  Stuur mij een e-mail