Wolfgang

Ebbers

Principal adviseur

Betrokken bij innovatie en digitalisering van overheidsdiensten? Dan sta ik u als ervaren adviseur en wetenschappelijk topspecialist graag terzijde.

Vanuit een schat aan ervaring
Ik eet, drink en adem digitale overheidsdiensten, al meer dan vijfentwintig jaar. Mijn loopbaan begon bij de Belastingdienst, waar ik als projectleider het internetloket voor particulieren heb gerealiseerd. Na een decennium van praktische toepassingen, maakte ik de overstap naar de wetenschap en de advieswereld. Als adviseur bij PBLQ en als bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam richt ik mij op het ondersteunen van de overheid bij thema’s zoals compliance, inclusie en beleidseffectiviteit bij de inzet van AI. Als sparringpartner ben ik grondig, betrouwbaar en robuust.

Van CoronaMelder, CoronaCheck en het Toetsingskader Inclusie
Zo leidde ik op verzoek van de minister van VWS en de Tweede Kamer over een langere periode onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de inzet van technologie tijdens de coronapandemie. Zodat kabinet en parlement tijdens de pandemische crisis goedgeïnformeerde beslissingen konden nemen over de inzet van CoronaMelder en CoronaCheck. Daarnaast hielp ik de staatssecretaris Digitalisering bij het ontwikkelen van een toetsingskader voor inclusieve dienstverlening. Allemaal maatschappelijk zeer impactrijke trajecten, waar ik met veel toewijding aan heb gewerkt.

Tot aan de impact van AI op u als burger of ambtenaar
De combinatie van adviseur en bijzonder hoogleraar betekent veel praktijkkennis met een veelzijdige en gedegen wetenschappelijke basis.  Mijn expertise zet ik in om de overheid te adviseren over de maatschappelijke en beleidsmatige uitdagingen die gepaard gaan met digitale overheidsdiensten. Mijn werk omvat advisering binnen diverse domeinen zoals gezondheidszorg, veiligheid, gemeentelijke publieksdiensten en nationale uitvoeringsorganisaties. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam leid ik bovendien meerjarig wetenschappelijk onderzoek naar de impact van AI op u als burger of ambtenaar.

“De combinatie van adviseur en bijzonder hoogleraar betekent veel praktijkkennis met een veelzijdige, wetenschappelijke basis.”

Energietransitie: (de hindernissen) van Parijs naar de Hollandse polder

Towards smarter cities: Lessons from Barcelona

Digitale kansen verzilveren

Voorbij de intelligence paradox: Innoveren van kop tot staart in de ondermijningsaanpak!

Een Smart City is een Connected City: Digitale snelwegen als basis voor de slimme stad

Mens vs. machine of mensgerichte machine? Zet mensenrechten en waarden centraal bij AI-ontwikkeling.

Previous
Next